Vremuri !

La modul general vorbind, nu dau doi bani pe cultura stratificata in informatii seci de prin multe capete tinere.
Pe modul de operare a informatilor, doar conditionat de stimulii domenilor in care se activeaza – intr-o reactie automata la realitatea imediata!
 Multora le lipseste adancimea – acea latura dobandita in urma multelor lecturi – cu care sa interpreteze in profunzime informatia, dupa care s-o aplice intr-un mod original!

…………………………………………………………………………………………….

 Observ o mare diferenta intre cei de scoala veche – in polivalenta sistemului rusesc – si cei din sistemul actualal, sistem ce tinde spre limitarea spectrului complementar  specializarii de baza.
Celor dintai, lectura – cel mai accesibil mod de a evada din realitatea acelor timpuri – le-a dezvoltat o putere de intelegere mai profunda, mai multilaterala!
Noua generatie ca sa tina pasul cu schimbarile rapide, s-a orientat mai mult spre un pragmatism necesar, in care aprofundarea altor domenii e socotita pierdere de vreme daca acest lucru nu este macar tangential cu profesia in care se vrea excelare!
                
                          *

 Aseara am avut o interesanta discutie cu un om care in perioada anilor ’77 – ’83 invata carte intr-un stil mai special.
Elev fiind la scoala 150 a fost printre beneficiarii unui experiment in care s-au infuzat multi bani – totul concretizandu-se in laboratoare complet utilate, dese excursii in RDG, variate programe extrascolare, etc
Noutatea consta in modul de abordare al procesului de instruire – printre altele nu se dadeau teme pentru acasa!
Totul se explica clar in scoala, intr-o interactiune intensiva cu elevii.
Se formase un fel de relatie familiala – de la nivelul cancelariei pana in salile de curs!
Chiar si parintii elevilor incepusera sa se imprieteneasca, sa relationeze – de la schimbul retetelor culinare, vizionarea in grup a unor spectacole, pana la insotirea copiilor in tabere.
Toate astea au fost posibile si datorita unei directoare sufletiste care a reusit sa insufle un nou mod de a privi intr-ale educatiei!

 Ceea ce auzeam era desigur nemaipomenit, dar ma gandesc ca in acea mioritica perioada – cand ne uitam prin dictionare ca sa-ntelegem semnificatia cuvantului ”stres” – acest lucru era mai lesne de infaptuit !
Probabil si pentru ca era un mediu mai nealterat de pseudo…, exista o mai mare densitate de constiinte ce se implinineau prin sculptarea mintilor acelor copii.
 Sunt multi care au reusit in viata tocmai datorita unor asemenea dascali.

4 gânduri despre „Vremuri !

  1. Cred că mulţi „specialişti”, foşti colegi de-ai Adormiţei, din ministerul de profil, nu pot analiza la modul în care ai făcut-o tu, vremurile şi educaţia !

  2. În limita timpului, aruncă o privire pe aici şi mergi pe link-urile de acolo: http://educatielibera.blogspot.com/2007/11/despre-ce-vorbim-aici.html

    Nu susţin neapărat tot ce se spune acolo, însă cu siguranţă împărtăşesc dintre ideile lor şi comment-urile vizitatorilor site-ului, mai ales că sînt în pragul „dări” la şcoală a încă unui copil de-al meu, perspectivă care sincer, mă înspăimîntă teribil !

    Relevant este comentariul unui funcţionar al ministerului care spunea că alternativa homeschool-ingulului este o „prostie”… educaţia etatistă nu ne învaţă să gîndim, ci ce (şi la ce) să gîndim !

  3. Cred ca felul in care am fost educati in scoala este unul dintre extrem de putinele lucruri pe care le regret din acele vremuri apuse… Dar, in privinta asta, mare dreptate mai ai, omule! Pacat de copiii astia (din ultimele generatii), ca multi sunt (in general vorbind) cu putinte intelectuale superioare alor noua; dar se irosesc in tot felul de chestii superficiale si lipsite de valoare morala ori practica… Ce e drept, la capitolul „ifose” si „fitze” ne dau clasa, in forta… 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.