De la un timp sunt fascinat de moderatorii tv
Ati incercat vreodata sa urmariti si dintr-un punct de vedere mai tehnic munca acestor oameni?
Nu-mi propun aici sa analizez directiile colorate sub care evolueaza (hm!) posturile de televiziune – implicit personalul colaborator -ci doar caut a infatisa si din alta perspectiva ceea ce vedem cu totii seara de seara
Consider ca-i mare lucru in a fi capabil sa cuprinzi toate variabilele tipologiilor invitate in formatul unei emisiuni:
– de la mediocrul ce mimeaza priviri inteligente, pana la ”baiatul destept” ce-si asteapta portia de mingii ridicate la fileu.
– de la ”exploratorul de campii” pana la agramatul ce prin ”taceri strategice” vrea sa-si ascunda limitarea-i domestica.
– de la yesman-ul oportunist, pana la ”impresionistul” ce-si calibreaza argumentele pe sonoritatea vocii – punand accente grave pe cuvinte goale.
Deci tot acest amalgam de personalitati necesita si-o oarecare ordine intr-ale exprimarii.
Nu-i usor ca in cadrul unui subiect dat, sa impletesti pleiadele de idei ce se succed intr-un studio – sa determini linia discursurilor spre un numitor cat mai inteligibil clipitorilor din fata ecranelor.
Multi isi inchipuie ca-i ceva simplu, insa lucrurile nu stau chiar asa.
Trebuie sa ai ceva scoala in psi ca sa …chiar, de multe ori ma-ntreb daca nu cumva acesti moderatori mai fac si ei cat-un studiu de caz la anumiti invitati.
Pentru mine a devenit un adevarat hobby ca in toiul unor controverse sa le anticipez interventiile prin care preiau idei, apoi le paseaza tertilor – transformate-n mingii cu efect sau ..castane incinse!
Aici e vorba de-o adevarata arta!
…………………………………………………………………………………
Mai trebuie sa stii cand si cum sa intrerupi interlocutorul.
Exista scurte momente in care vorbitorul trebuie sa mai si inspire – unui moderator antrenat acea clipa ii este suficienta pentru preluarea ideii pe care eventual o si amplifica printr-o mica concluzie – concluzie care la randu-i e susceptibila unei reinterpretari pe culoarul altui conviv ce-o preia ..uneori chiar cu capul!
Si astfel se obtine cursivitatea unei emisiuni reusite care … bineinteles publicitate!!
(…) (…) (…)
O campanie initiata de …
Asa, unde ramasesem?
Aha ..deci:
Dupa o pauza ce mai aeriseste din tensiunile acumulate, moderatorul initiaza concluziile .. ”insa nu inainte de un scurt moment publicitar”
Pingback: Moderatorii - Ziarul toateBlogurile.ro
🙂
Când se face meserie adevărată, ”tehnica ” de care vorbiți , cred că este foarte dificilă, dar și frumoasă, foarte frumoasă.
Mi-au plăcut mult, de-a lungul anilor- Iosif Sava, Marilena Rotaru, Eugenia Vodă. Mai este cineva, imi scapă numele- Sută la sută..
Nu stiu de ce, dar aceia pe care-i amintiti cred ca sunt pe un alt registru.
E adevarat, o meserie frumoasa – mai ales pentru cei care au chemare pt ea!
Pingback: Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Vedi Venezia, la Serenissima Regina del Mare!
Se angajează prea ușor moderatorii. Cred că li se cere prea puțină pregătire, având impresia că o condiție sine qua non este obraznicia și lipsa de interes pentru ceea ce spune interlocutorul. Dacă e bârfă și scandal, moderatorul mai tace, dacă invitatul o ia pe drumuri cultural-artistice adevărate, emisiunea riscă să piardă audiența și moderatorul întrerupe brutal invitatul. Aceasta cred că e condiția să fii angajat ca moderator. A, dacă ești femeie, trebuie să ai date fizice a la Daniela Crudu. 😉
Citat: „Uneori maneliştii pronunţă mai bine limba română în unele din manelele lor, ma rog, nu sunt specialist în domeniu, decât o fac unii moderatori de emisiuni de divertisment. E o degradare oribilă a limbii noastre”, spune Horia Roman Patapievici, informează Mediafax, citat de Antena 3”.
Chiar dacă Patavieci nu e chiar pe gustul meu, aici are dreptate. Și încă ceva, crezi că Mircea Badea, dacă ar lăsa Revista Presei, ar fi un bun moderator? O zi frumoasă!
Pingback: Caldura mare, monser! Dar ploua cu stele. « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte
Ca sa fii un moderator nu doar de succes(practic), cat si de calitate (principial) – trebuie in primul rand sa ai talent.
Sa ai talent la oameni, sa ai talent in a conduce o discutie acolo unde vrei tu – si totodata in a o lasa libera atunci cand intrevezi o oportunitate – , sa ai talent in a spune ca ‘seful’ (ratingul, care este) si a face ca tine fara a o face de oaie, sa ai talent in a transmite un mesaj chiar si din jungla.
Moderatorii pe care ii admiri tu, se axeaza mai mult pe succes, nu pe informatie – si nici pe mesaj. Nici nu au cum – pentru asta trebuie sa fii un bun psiholog. Pe ei ii motiveaza sa fie primii printre cei care sunt pe piata, nu sa fie optimul din ceea ce pot a fi – adica, scurt si la obiect – pe ei nu ii motiveaza motivatia propriu-zisa.
Ma refeream mai mult la tehnicile lor adaptate vremurilor – cautam doar sa subliniez ca meseria asta n-o poate face oricine
Nu putem vorbi de nuantari contrare politicii postului pentru ca in societatea noastra instinctul de conservare inlocuieste principiul …iar asta-i o alta discutie: https://iavaleriana.wordpress.com/2008/11/09/reguliregulate/
Pingback: Incident rutier… Prima iubire « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă