Joi !

Ceva interesant pe blogul   http://daurel.wordpress.com/2010/03/24/pericolul-paradigmelor/

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Pericolul paradigmelor …

…  l-am gasit explicat convingator in noianul de comentarii de pe blogul dnei Cati Lupascu; mi-a permis sa postez; ii multumesc.

 CUM SE NASTE O PARADIGMA

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar
deasupra scarii o legatura de banane.
Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece
pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.
Atunci, oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se
urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al
noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru.
Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea celei de a doua. A treia maimuta a fost schimbata si lucrurile s-au repetat. A patra si, in fine, a cincea. In final, oamenii de stiinta au
ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.
Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce le bateau pe cele care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost: “Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa, aici…”

Publicitate

8 gânduri despre „Joi !

  1. Pentru adevarul istoric: sunt pe locul doi: este al doilea margaritar risipit de dna Lupascu printre comentarii …Noroc cu poza ce aduce cu o cumnata de-a mea…

  2. @ Daurel, daca va mai amintiti, in primul meu comentariu la dvs pe blog am recunoscut ca am gasit in cuvintele atat de simplu insiruite o intelepciune, o sinceritate si o luciditate rar intalnite. De aceea va citesc cu mare placere. Am risipit margaritare…. din fericire iata, s-au gasit deja doi culegatori care le-au simtit adevarata valoare si le fructifica in consecinta. Amandurora va multumesc si promit ca altadata o sa fiu mai atenta.

Comentariile sunt închise.