Anthony de Mello

o povestioara care m-a pus pe ganduri …vulturul din povestea lui Anthony de Mello:

„Un războinic indian a găsit un ou de acvilă pe vârful unui munte şi l-a pus laolaltă cu ouăle de găină pe care trebuia să le clocească o cloşcă. La vremea cuvenită, odată cu puii de găină a ieşit din găoace şi puişorul de vultur. După o bucată de vreme a învăţat să cotcodăcească, să scurme, să caute vermişori şi să urce cel mult pe un gard, ca toate găinile. Aşa îşi petrecea viaţa, convins că e o găină şi nu altceva. Era de acum bătrân când, într-o zi, privind în sus a văzut ceva extraordinar. Acolo sus, în azurul nesfârşit al cerului, a văzut o pasăre maiestuoasă care făcea rotocoale, fără cel mai mic efort. Bătrânul vultur a rămas impresionat. Se întoarce spre găina cea mai apropiată şi o întreabă: „Cine e pasăre aceea?” \ Găina priveşte spre cer şi îi răspunde: „Ah! E vulturul auriu, regele văzduhului. Dar nu te mai uita la el. Tu şi cu mine suntem aici, pe pământ”. Vulturul nu a mai privit spre cer şi a murit convins că e găină. Aşa îl tratau toţi. Aşa a crescut, aşa a trăit, aşa a murit”

……………………………………………………………………………………………………………………….. Imi permit si eu o adaugare :

…reiese ca vulturul era totusi un intelept – instinctiv realizase adevarata lui chemare cand si-a vazut confratele plutind prin vazduh – dar in amurgul vietii a realizat ca lipsa de exercitiu si implicit atrofierea aripilor, constituie o piedica in a-si lua zborul.

Si-a dat seama ca daca ar fi explicat galinaceelor ca de fapt el e vultur, ar fi fost socotit …gaina nebuna!

Aceeasi opinie ar fi fost impartasita si de seamanul inaripat, ce plana majestuos – daca ar fi aflat ca in ograda pe care tocmai o survola, exista un … vultur explicator!   Ar fi fost contrariat – in lumea lui, de obicei… se zboara!

Asa ca cel de jos, probabil dupa o lunga analiza existentiala – a luat decizia sa fie in continuare aceeasi simpla gaina, evitand astfel frustrantul  ”Am trait ca un tampit! ”

Publicitate

2 gânduri despre „Anthony de Mello

Comentariile sunt închise.